Тестове по история и цивилизация за 5 клас входно ниво

08.02.2020
Автор: Милена

Ябълката на раздора се явява Македония. Васил Кутинчев, Втора армия, начело с ген. Но пък точно там са основните територии, за които претендира България — македонските земи.

Наистина, разширението е постигнато не толкова към Македония, колкото в южна и югоизточна посока. Но въпросът за бъдещото на Македония остава висящ. Създават се по-добри условия за ускорено развитие и напредък на балканските народи. Така на практика двете държави нарушават съюзническите си задължения към България и слагат край на Балканския съюз. Боевете продължават две денонощия.

Първите европейци. Данев дава заповед бойните действия да бъдат преустановени. Далече преди края на войната сърбите и гърците настояват да се приложи принципът на окупацията по отношение на освободените земи, то есть всяка държава да вземе териториите, заради което е дала толкова много жертви. Постигнала най-решителните победи над Турц. През нощта започва щурма на пехотата. Турците продължават да отстъпват на югоизток.

Белоградчишките скали: Виртуална разходка,360 градусови панорамни снимки

Отлагането на спорните териториални проблеми с Гърция за следвоенното време е следващата голяма грешка на българската дипломация. Страните-членки показват пораснало самочувствие, като са готови да предприемат сложни дипломатически начинания независимо от великите сили и дори против волята ва някои от тях.

Струма, настъпва Седма Рилска дивизия, начело с ген. Всички са за една успешна военна акция, всички желаят освобождението на поробените земи. Веднага след това почват мирните преговори в Букурещ. След този пробив турците вдигат бяло знаме.

  • Царски период.
  • Геополитическото положение на Румъния не й позволява да вземе участие в разпределението на турското наследство на Балканите.

Ще харесате още. Австро-Унгария и Германия се опитват да задълбочат противоречията между балканските държави, Хр. Постепенно гърците изтласкват българските гарнизони и разширяват своя окупационна зона! Сандански, за да разбият напълно опасният за тях Балкански съюз! За пореден път българските политици и военни се оставят на стихията на емоциите.

E-mail или потребителско име

Настъплението на сръбските войски е спряно. Над Османската империя надвисва призракът на военната катастрофа. Сандански, Хр. На 22 април г.

Ако не ген. Излиза, че Македония ще бъде освобождавана от сърбите и гърците. Целта е да ви улесним при измерването на постиженията на вашите ученици в началото и в края на учебната година. След като освобождава Горна Джумая, тя преминава в Кресненското дефиле и за около три дни достига до градовете Дойран и Кукуш.

При обсадата на Одрин от Втора армия се проявява и аеропланното отделение. Иванов затяга обръча около Одрин.

Онлайн магазин

Искаш ли да подредим уроците точно както в твоя учебник по история за 5. След два дни кръвопролитни сражения атаките на българите са отблъснати. През май г. Междувременно на 10 януари г.

  • Сърбия и Гърция подписват един Секретен протокол, който задължава двете държави да сключат съюз помежду си.
  • История и цивилизация в 7.
  • На 19 май се стига до подписването на съюзния договор с явна антибългарска насоченост.
  • На 22 април г.

Букурещкият мир носи чертите на изключително несправедлив спрямо България диктат. Зачестяват военните бунтове в турската армия? BG Без вътрешни рамки. Превзети са силните крепости Шкодра и Янина от сръбски, черногорски и гръцки войски.

На 19 май се стига до подписването на съюзния договор с явна антибългарска насоченост. На 29 септември в колективна нота до империята съюзниците искат незабавно изпълнение на чл. Веднага след това почват мирните преговори в Букурещ. Пети раздел. Германия снабдява турците с тежко въоръжение.

Ще харесате още

Но Първа и Трета армии успешно настъпват по долината на р. Съюзниците искат почти всички балкански земи, владяни дотогава от Османската империя. Моментът за война с империята е подходящ.

Струма, начело с ген. Същевременно Балканският съюз носи тежестта на една прогресивно обективна задача : да се сломи Османска Турция и да се освободят всички владени от нея балкански земи. Може да платите чрез:.

 Също така разберете...